Bądź organiczny, aby mieć niski poziom pestycydów!

image

Według badania przeprowadzonego przez badacza z Emory University Chenshenga "Alex". Dr Lu, "Diety organiczne zmniejszają narażenie dzieci na kontakt z żywnością dwóch powszechnie stosowanych w produkcji rolnej USA pestycydów".

Faktem jest zastąpienie normalnej diety dzieci produktami żywności ekologicznej. W rezultacie stężenie pestycydów zostało zredukowane do niewykrywalnych poziomów.

Jak powiedział dr Lu, "Stosowanie pestycydów fosforoorganicznych w obszarach mieszkalnych zostało zakazane lub ograniczone przez ostatnie zmiany w przepisach. Pomaga to zminimalizować narażenie dzieci, ale nadal niewiele ograniczeń zostało wprowadzonych w rolnictwie".

W swoich wstępnych badaniach, dr Lu i jego współpracownicy dokonali szczegółowych pomiarów narażenia na dwa pestycydy fosforoorganiczne (OP) - malation i chlorpyrifos - u 23 uczniów szkół podstawowych w rejonie Seattle, testując ich mocz w okresie 15 dni. Badaną próbę stanowiły dzieci w wieku od 3 do 11 lat. Po raz pierwszy monitorowano je przez trzy dni na ich konwencjonalnych dietach, zanim naukowcy zastąpili większość konwencjonalnych diet dzieci produktami ekologicznymi przez pięć kolejnych dni. Dzieci zostały następnie ponownie wprowadzone do ich normalnej żywności i monitorowane przez dodatkowe siedem dni. Jak mówi główny badacz, "dramatyczny i natychmiastowy efekt ochronny" przed pestycydami do czasu ponownego wprowadzenia konwencjonalnej diety. Efekt ten utrzymałby się do czasu, gdy pestycydy powrócą do normalnej diety, a ich poziom powróci po przywróceniu normalnej diety.